Kielomäen blogi

Share on facebook

Talven pakkasilla on aikaa tuumailla. Mielessäni on ollut jo pitkään koittaa avata hunajapurkin sisältöä hunajan ystäville :).

Onko hunajassa sokeria? Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille?
Voinko itse tunnistaa väärennetyn hunajan? Purkissa lukee Luomu Hunaja suomeksi, mutta alkuperäksi on merkitty EU ja EU:n ulkopuoliset maat, MITÄ???

Meitä mehiläistarhaajia ohjaavat kuluttajien suojaksi laaditut lait ja asetukset. Hunajana myytävään hunajaan ei saa lisätä mitään, eikä siitä saa ottaa mitään pois. Hunajapurkista on löydyttävä  pakolliset tiedot helposti, eikä kuluttajaa saa johtaa markkinoinnilla harhaan. Tässä on pidettävä kieli keskellä suuta!
 
Kirjoitin Kielomäen kotisivuille viisi lyhyttä avausta

 Mitä hunajapurkissa on?
Hunaja koostuu suurelta osin luonnon sokereista ja Suomessa hunajaa tutkitaan ja valvotaan.

 Miten etikettiä luetaan?
Parasta ennen, mutta hyvää sen jälkeenkin! Alkuperämaa on hunajapurkissa pakollinen merkintä.

 Ne muut merkinnät
Hunaja säilyy parhaiten huoneenlämmössä, jääkaapissa se voi ottaa ilmasta kosteutta ja hajuja tai makuja. Valitsetko Hyvää Suomesta vai Luomua?

 Älä johda hunajankuluttajaa harhaan!
EU- lainsäädäntö kieltää elintarvikkeiden markkinoinnin terveys- tai ravitsemusväittämillä, joita ei ole tutkittu ja hyväksytty. Myöskään raakahunaja  tai raw honey – ilmaisuja ei EU:n alueella saa käyttää markkinoinnissa.

Hunajaa ja hunajavalmisteita

Hunaja on puhdas luonnontuote, jota voi myydä hunaja-nimellä vain silloin, kun siihen ei ole lisätty eikä siitä ole poistettu mitään. Kun hunajaan lisätään aromiaineita, yrttejä, marjajauheita tai vaikka kuituja, päästään hunajavalmisteisiin.
  
Ei kun purkinkylkeä ja sisältöä tutkimaan!!

Kielomaki

Kielomaki

Jätä kommentti

Porukan uutiset

Porukan ajankohtaisia asioita voit seurata myös Facebook- sivultamme

Viimeisimmät julkaisut

Ajankohtaista
Viherpalvelu Virena

Virena – kevät 2021

Varaa perennataimet ja tarjouserästä puuvartiset kasvit kevään pihaprojektiin
nyt.  Ennakkotilaamalla varmistat parhaat taimet, edullisesti.

Taimitoimittajilta saatujen tietojen mukaan kevään taimikaupasta on tulossa lyhyt ja kiivas: Tarjouskasvien saatavuus Euroopasta on heikko, eikä kotimaista tuotantoa havu- tai pensastaimille juuri ole.

Read More »

Katso video