Kielomäen blogi

Share on facebook

Talven pakkasilla on aikaa tuumailla. Mielessäni on ollut jo pitkään koittaa avata hunajapurkin sisältöä hunajan ystäville :).

Onko hunajassa sokeria? Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille?
Voinko itse tunnistaa väärennetyn hunajan? Purkissa lukee Luomu Hunaja suomeksi, mutta alkuperäksi on merkitty EU ja EU:n ulkopuoliset maat, MITÄ???

Meitä mehiläistarhaajia ohjaavat kuluttajien suojaksi laaditut lait ja asetukset. Hunajana myytävään hunajaan ei saa lisätä mitään, eikä siitä saa ottaa mitään pois. Hunajapurkista on löydyttävä  pakolliset tiedot helposti, eikä kuluttajaa saa johtaa markkinoinnilla harhaan. Tässä on pidettävä kieli keskellä suuta!
 
Kirjoitin Kielomäen kotisivuille viisi lyhyttä avausta

 Mitä hunajapurkissa on?
Hunaja koostuu suurelta osin luonnon sokereista ja Suomessa hunajaa tutkitaan ja valvotaan.

 Miten etikettiä luetaan?
Parasta ennen, mutta hyvää sen jälkeenkin! Alkuperämaa on hunajapurkissa pakollinen merkintä.

 Ne muut merkinnät
Hunaja säilyy parhaiten huoneenlämmössä, jääkaapissa se voi ottaa ilmasta kosteutta ja hajuja tai makuja. Valitsetko Hyvää Suomesta vai Luomua?

 Älä johda hunajankuluttajaa harhaan!
EU- lainsäädäntö kieltää elintarvikkeiden markkinoinnin terveys- tai ravitsemusväittämillä, joita ei ole tutkittu ja hyväksytty. Myöskään raakahunaja  tai raw honey – ilmaisuja ei EU:n alueella saa käyttää markkinoinnissa.

Hunajaa ja hunajavalmisteita

Hunaja on puhdas luonnontuote, jota voi myydä hunaja-nimellä vain silloin, kun siihen ei ole lisätty eikä siitä ole poistettu mitään. Kun hunajaan lisätään aromiaineita, yrttejä, marjajauheita tai vaikka kuituja, päästään hunajavalmisteisiin.
  
Ei kun purkinkylkeä ja sisältöä tutkimaan!!

Kielomaki

Kielomaki

Jätä kommentti

Porukan uutiset

Porukan ajankohtaisia asioita voit seurata myös Facebook- sivultamme

Viimeisimmät julkaisut

Ajankohtaista
Viherpalvelu Virena

Virena – Kevät Keikkuen tulevi

Ja kevään myötä on laitettava kesäsuunnitelmat taas uusiksi. Tarkoitus oli, että Ainolan Pihamaa olisi avattu myymälätoimintaan tulevalle kesälle. Terveystilanteeni ei kuitenkaan anna siihen nyt mahdollisuutta, sillä kevään- kesän aikana joudun operoitavaksi ja siinä ei sitten kasvilaatikoita taas nostella hetkeen. 

Taimien ennakkotilaukset on kuitenkin syksyllä tehty, joten ensi viikosta alkaen täyttyy Ainolan piha taimilaatikoista. Niin avojuurisista kuin ruukkutaimistakin. Nyt on siis yritettävä mahdollisimman nopeasti myydä kaikki pois, sillä ikävää on jos kauniit kasvit kuolevat hoidon puuttuessa ennen maahan kasvamaan pääsyä. 

Verkkokaupasta löydät edulliset avojuuritaimet, joita on tulossa ruukutettavaksi. Voit ostaa suoraan verkkokaupasta, tai kysyä isompaa erää vaikka sähköpostilla. Esikasvatukseen tarvittavia ruukkuja on myös saatavissa edullisesti.

Katso kaupassa: 

kysy lisää: info@virena.fi tai p. 040 7301300

Katso alta tarkemmin:

Read More »
Ajankohtaista
Sanapakka

Pääsiäishaaste

Mitä jos elämä ei päätykään roskikseen? Lajittelemalla voi herättää roskan kuolleista ja antaa sille kokonaan uuden elämän: lajitelluista jätteistä tehdään uusia tuotteita.
Tie uuteen elämään käy roskakatoksen kautta. 
Read More »

Katso video